El món sonor és inabastable, tot i això han estat molts els que han volgut “enregistrar-ho”. Raymond Murray Schafer, per exemple, va passar bona part de la seva vida amb les oïdes molt atentes al paisatge i va fundar el World Soundscape Project.
El Convent de Sant Agustí està vinculat al univers sonor des de fa molt de temps, tot coincidint amb la seva programació especialitzada en art sonor i visual. En el camí d’intentar explicar-nos el món a través del so, van tenir lloc al Convent diverses experiències de el que anomenem “cartografia sonora”, en la seva gran majoria vinculades al treball del Laboratori d’Art Sonor de la Facultat de Belles Arts, coordinat per Josep Cerdà.
En els darrers anys vàrem poder posar el focus en el so del nostre entorn, amb tallers i activitats que fins i tot van donar vida al Col·lectiu BornSona, amb una curta però intensa vida i algunes instal·lacions sonores en el seu camí.
Una de les activitats més emotives que l’univers de la escolta ens va portar va arribar des de Brasil. A través R.U.A (Realidade Urbana Aumenta) i la seva particular manera de desenvolupar “cartografies socials” vàrem poder aprofundir en el coneixement del nostre entorn: “Els mapes de sons, olors, sentiments, sensacions, estas d’ànims o somnis, són tan necessaris de realitzar com ho poden ser els topogràfics, de carreteres o xarxes de comunicació”, comentava l’equip de Zonas de Compensaçao.
El nostre passat no ha quedat “intacte al pas del so”, amb la instal·lació interactiva “Sons Agustí”, vàrem viatjar pels sons de la nostra història reconstruïts pels artistes de MovilityLab i el Laboratori d’Art Sonor.
Ara és el moment de tornar a agafar les gravadores!
Com sona Barcelona? La vida als nostres barris és plena de sons que expressen la gran diversitat dels que hi conviuen. Aquest taller ens convida a escoltar l’entorn, explorar la diversitat del barri i gravar els sons del nostre dia a dia. Amb els enregistraments farem composicions col·lectives d’art sonor i crearem un Mapa Sonor de la Barcelona Intercultural a Freesound.
Infomació pràctica
Aquest taller és gratuït, cal inscripció prèvia : informació@conventagusti.com o presencialment al centre.
Primera sessió: 3 h de durada.
Grup 1 : Divendres 21 de novembre, de 17.30 a 20.30
Grup 2 : Dimarts 9 de desembre, de 18.30 a 21.30
Introducció, pràctica d’escolta i gravació, i recorregut sonor del barri. Durant una setmana, els participants s’emportaran les gravadores i els auriculars i enregistraran els son del seu dia a dia.
Segona sessió : 2h de durada.
Grup 2: Divendres 12 de desembre, de 17.30 a 19.30
Escolta de les gravacions i espai de reflexió i interacció. Edició de sons amb ordinador i participació en la creació del Mapa Sonor de la Barcelona Intercultural a Freesound.
Tercera sessió: 2 h de durada.
Grup 1: Dissabte 29 de novembre, d’11.00 a 13.00
Grup 2: Divendres 19 de desembre, de 17.30 a 19.30
A partir de les gravacions individuals, creació d’una composició col·lectiva d’art sonor que representi la diversitat del nostre barri a través
Escolteu algunes experiències de BarcelonaFreesound
Aquest és un projecte elaborat per:
Pla Barcelona Interculturalitat i Fundació Phonos